Main content

Machtigen, hoe zit dat?

  • Als een burger een andere burger of bedrijf (of andersom) machtigt gaat het om een actieve en vrijwillige handeling en spreken we dus van ‘vrijwillig machtigen’.
  • Ouders en/of voogden regelen de zaken voor hun minderjarige kind(eren). Bewindvoerders hebben de bevoegdheid gekregen om burgers en/of bedrijven die onder bewind zijn gesteld te vertegenwoordigen. We spreken in deze gevallen van ‘wettelijke vertegenwoordiging’.

> Machtigen en wettelijke vertegenwoordiging

Een publieke dienstverlener die aansluit op de nieuwe voorziening maakt het voor zowel een vrijwillig gemachtigde als een wettelijke vertegenwoordiger mogelijk om zaken voor een ander digitaal te regelen.

Samen stap-voor-stap

Het machtigenvraagstuk is complex. Het raakt vele domeinen en ketens. Uitbreiding werkt conform een ‘groeimodel’. Samen met publieke dienstverleners en ketenpartners worden stap-voor-stap nieuwe functionaliteiten ontwikkelt. Deze functionaliteiten worden eerst in de praktijk beproefd door:

Meer informatie?

Nog niet bekend met het onderwerp machtigen? Wilt u als dienstverlener op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen of meer weten over hoe u het Programma Machtigen in uw organisatie kunt inzetten? Neem contact op met Logius.

Status

Publieke dienstverleners kunnen in 2020 gefaseerd aansluiten op de nieuwe Machtigingsvoorziening.

Vragen

Stel uw vraag door een e-mail te sturen naar machtigen@logius.nl.

Contact en ondersteuning

Zoekt u zakelijk contact met Logius? We zijn op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur bereikbaar.