Main content

Hoe zit dat ook al weer?

Er is een onderscheid tussen vrijwillig machtigen en wettelijke vertegenwoordiging. Als een burger een andere burger of bedrijf (of andersom) machtigt gaat het om een actieve en vrijwillige handeling en spreken we dus van ‘vrijwillig machtigen’.

Ouders en/of voogden regelen de zaken voor hun minderjarige kind(eren). Bewindvoerders hebben de bevoegdheid gekregen om burgers en/of bedrijven die onder bewind zijn gesteld te vertegenwoordigen. We spreken in deze gevallen van ‘wettelijke vertegenwoordiging’.

Vrijwillig Machtigen

Bij een aantal overheidsinstanties is het al mogelijk iemand digitaal te machtigen of zelf digitaal gemachtigd te worden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • een belastingaangifte invullen bij de Belastingdienst
  • een studiefinanciering aanvragen bij de DUO

Wettelijke vertegenwoordiging

De mogelijkheden voor publieke dienstverleners worden uitgebreid zodat wettelijke vertegenwoordigers veilig en eenvoudig digitaal zaken voor een ander kunnen regelen. Daar komt verandering in. Of het nu een gemeente, een zorginstelling of een uitvoeringsorganisatie is, publieke organisaties kunnen vanaf 2020 er voor zorgen dat een wettelijke vertegenwoordiger bijvoorbeeld:

  • een Bijzondere Bijstandsuitkering veilig en snel kan aanvragen
  • in het online zorgdossier van het minderjarige kind kan kijken
  • een klant beter kan helpen bij het regelen van financiële zaken

 

Status

Publieke dienstverleners kunnen in 2020 gefaseerd aansluiten op de nieuwe Machtigingsvoorziening.

Contact en ondersteuning

Zoekt u zakelijk contact met Logius? We zijn op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur bereikbaar.